keskiviikko 8. helmikuuta 2012

Koko kansan presidentti

Presidentti

Saamme tasavaltaan maaliskuun alussa uuden presidentin. Mikään ei muutu. Sama meno jatkuu. Aurinko nousee ja aurinko laskee. Presidentti ei tavallisen ihmisen elämään juuri vaikuta, koska ulkopolitiikka on presidentin pääasiallinen työmaa.

Toivottavasti uusi presidentti Sauli Niinistö pitää vähintään yhtä hyviä suhteita Venäjään kuin Tarja Halonen piti ja pitää vielä hetken. Venäjän ja Suomen välillä kun terve kunnioitus säilyy niin kaikki on hyvin. Ystävät lähellä ja rakkaat viholliset vieläkin lähempänä. Venäjän ja Suomen välit täytyy olla priimakunnossa. Tämä suhde on EU:n ulkopuolisen ulkopolitiikan kulmakivi. Ja tottahan presidentti toimii yhteistoiminnassa Suomen hallituksen kanssa Venäjän suhteen. Näin ainakin lukee perustuslaissa.

Sauli Niinistö vs. Pekka Haavisto

Mutta itse asiaan, nyt voitti enemmän kannatusta saanut ja pulinat pois. Voittajasta tulee taatusti ihan kelpo presidentti. Sehän on päivän selvää. Suomi ei taannu Sauli-Arabiaksi vaan porskuttaa sisukkaasti Suomena entiseen malliin.

Mutta koko kansan presidenttiä emme saaneet. Emmekä saa ikinä. Voittaja sai vain 43,1% äänioikeutettujen äänistä. Hän ei saanut edes puolia äänistä. Koko äänioikeutettuun kansaan jäi matkaa vielä 56,9%. Äänestäneitten äänistä hän sai toki muhkeat 62,6%. Se on todella kunnioitettava osuus. Yksittäisinä ääninä tuo tekee 1 802 328 ääntä.

Hävinnyt hävisikin kunnolla. Aina ei voi voittaa. Häviäjä sai vain 25,8 % äänioikeutettujen äänistä. Äänestäneitten äänistä tuo tekee 37,4%. Aika vähän, mutta oli siellä myös minunkin ääneni, yksi ääni 1 077 425 joukossa. 
 
Ei passaa jäädä suremaan. Sauli voitti ja Pekka tuli maaliin toisena. Hopea ei ole häpeä.

Mutta nyt, eteenpäin, eteenpäin!! Maailma rullaa radallaan eikä pysähdy koskaan.

 

Lisätietoa:

HS.fi tulospalvelu
YLE.fi Vaalit 2012

 

Toimittajan Technorati merkinnät: ,,

Ei kommentteja: