keskiviikko 21. huhtikuuta 2010

Kylmät talvet, lämmin maailma

 

Ajasta ja elämästä

Aikaa on taas virrannut. Aika kulkee ja pysyy paikallaan yhtä aikaa. Ihailen kaikkia niitä, jotka ymmärtävät ajan ikuisuuteen kurkottavan liikkeen. Minä olen ajan suhteen aivan avuton. En ymmärrä siitä mitään.

Aika ja elämä kulkevat sen sortin symbioosissa, etten ymmärrä mitään elämästäkään. Elämän ja ajan langanpäät ovat siis hukassa. Kysymystulva jää aina vain vastauksia vaille.

Kulkeeko aika eteenpäin? Katsotaanko aikaa ja elämää taaksepäin? Vai pysyykö kaikki paikoillaan? Varmaa on vain, että tuleva on aina hämärän peitossa. 

Tähän sopii hyvin Søren Kierkegaardin miete elämästä:

“On totta, mitä filosofia sanoo: että elämä täytyy ymmärtää taaksepäin. Mutta se saa unohtamaan toisen toden lauseen: että elämän on elettävä eteenpäin. Ja tämä lause, mitä tarkemmin se ajatellaan loppuun asti, johtaa päättelemään, että elämää ei voi koskaan ajallisessa ulottuvuudessa ymmärtää, koska minään hetkenä ei ole mahdollista omaksua täysin tyynesti asennetta: taaksepäin.”

Mutta nyt asiaan.

Kylmän talvi lämpimässä maailmassa

Mennyt talvi jäi muistoihimme lumisena ja kylmänä. Talvi oli myös erityisen kaunis. Pitkä tuuleton kylmä kausi koristeli puut ja pensaat sadunomaiseen välkkeeseen.

Mietin, miten tämä on mahdollista ilmastonmuutoksen lämmittämässä maailmassamme? Luonnossa kaikki on onneksi selitettävissä järjellisellä tavalla.

Seuraava Tiede-lehden artikkeli antaa tälle epäjohdonmukaisuudelle yhden mahdollisen selityksen.

“Hiljainen aurinko kylmensi ehkä talven

Auringon vähäisen aktiivisuuden ja Atlantin yllä kulkevan suihkuvirtauksen väliltä löytynyt yhteys antaa odottaa Atlantin koillispuolelle lisää kylmiä talvia, vaikka maapallon ilmasto on lämpenemässä. Auringon aktiivisuus näyttää nimittäin vaikuttavan suihkuvirtauksiin. …” ↓

Hiljainen aurinko kylmensi ehkä talven - Uutiset - Tiede.fi

Luonto ei koskaan lakkaa ihmetyttämästä.

Maailma on ihastuttavan ihmeellinen paikka elää.

 

***************

Lähde Søren Kierkegaardin mietteeseen:

Elämä ymmärretään taaksepäin – mutta se täytyy elää eteenpäin (ISBN 951-0-23455-9) s.336

 

Toimittajan Technorati merkinnät: ,,,

Ei kommentteja: