keskiviikko 17. helmikuuta 2010

Lahti – Pieni suuri kaupunki

 

Lahti on mainio paikka elää. Ruutukaava ja kaikki. Se tekee kaupungista todella urbaanin oloisen. Täällä tuntee elävänsä kaupungissa, pienessä siistissä kaupungissa mutta yhtä kaikki kaupungissa.

Paratiisissa on aina käärme.

Puutelistan kärkeen nousee kaupungin asujaimisto ja heidän johtajansa. Narrit tuottaa kaltaisensa herrat. Ikävää mutta niin totta.

Eliitti – sikailun elämäntaitelijat

Sisäänpäin kääntyneenpää ja umpimielisempää porukkaa kuin Lahden poliittinen eliitti on vaikea kuvitella. Ehkä Albanian tai Azerbaidzhanin vuorilta saattaa löytää sisäsiittoisempia veitsenteroittajia. Täällä vain tylsistetään kaikki mielikuvituksen puutteella.

Lahtelalaiset ovat lähteneet kansainvälistämään kaupunkiaan eurooppalaiseksi englanninkielellä. Säälittävästi kaikki on vaan businesscityhenkistä  pullistelua.

Urheilun ja politiikan epäpyhä liitto

Urheilujoukkueet ja niiden kaikkea historiaa vailla olevat nimet kuvaavat hyvin kaupungin sisäistä henkeä.

Vaikea on matalamielisempää suomalaisen jääkiekkojoukkueen nimeä keksiä kuin “Pelicans”. Mikä ihmeen “Pelicans”?

Miksi ei businesscityläisille kelpaa suomalainen luonto. Siitähän kaikki brändihörhötkin hehkuttaa kaiken aikaa. “Suomalainen puhdas luonto ja kaikkialla liplattavat raikkaat veet. “

Ja sitten potkupallojoukkue FC Lahti on nimenä yksinkertaisesti vain booooooring-ring-ring.

Tylsyys ja tyhmyys - se on lahtelaisen poliittisen- ja urheilueliitin ominaisuus, jonkin sortin valuvika.

Liian usein urheilubimbot liikkuvat kokoomusvaikuttajien seurassa. Usein tämä urheilulimbo ja kokoomusvaikuttaja on yksi ja sama henkilö. Harmi ja surkeuden surkeus on, kun tämä mielenpimeyden epäpyhäliitto pääsee käsiksi kaupungin kassaan. Eipä aikaakaan kun kassa on tuhlattu joutavaan urheiluhörhöilyyn.

Tähän hengenköyhään Kokoomusjoukkoon lasken myös oikeisto-demarit ja muutkin päästään pimenneet urheiluun tuhlaajat. Piiskaa pitäisi antaa. Harmi vaan, että nauttisivat siitä nuo syntisen häpeämättömät ruojat.

Lopuksi

Olkoot tässä madonlukua näin aluksi. Tästä hienosta aihepiiristä on syytä jatkaa jossain toisessakin yhteydessä.

Missään tapauksessa en sekoittanut urheilua liikuntaan ja virkistykseen. Liikuntaan eritoten virkistysliikuntaan sijoittamien on kaupungille eduksi. Sitä en vastusta missään tapauksessa.

Urheilu on bisnestä ja toimikoot kapitalismissa markkinaehdoin. Kaupungin ei pidä sotkeutua urheiluun millään tavoin Salpausselän kisoja lukuun ottamatta. Salppurinkisat tuo maineen lisäksi myös rahaa kaupungin elinkeinoelämään.

Säännöissä on siis aina poikkeuksia. Niitä pitää vain  olla mahdollisimman vähän. Nolla poikkeusta on hyvä tavoite, mutta yksi ei ole liikaa.

 

***************

 

Kaikkine puutteineenkin Lahti on hieno pieni mutta suomalaisittain suuri kaupunki.

 

Alla on kuva lahtelaisen liikennesuunnittelun helmestä.

Kartan kuva

Huomatkaa kartan jaardit. Se jo mikä sopii pisnessitiin.

Ei kommentteja: