sunnuntai 24. tammikuuta 2010

USA:n vaalirahoitusjärjestelmä hieman muuttuu.

 

Pitkästä aikaa taas päivitän tätä blogiani. Syitä voisi luetella, mutta se on turhaa. Valkoisen paperin kauhu on pääsyyllinen tähän järkyttävän pitkään taukoon.

Muutokset USA:n vaalirahoitukseen

USA:n korkein oikeus (SCOTUS taikka USSC) päätti poistaa yritysten rahalahjoituksille laaditun katon USA:n vaaleissa. Nyt siis yritykset voivat vapaasti rahoittaa presidentti-  ja kongressiehdokkaiden vaalikampanjoita.

Päätös oli niukka 5-4 päätös. Enemmistö perusteli ratkaisuaan sillä, että rajoitukset rikkoivat yritysten perustuslaillista oikeutta ilmaisunvapauteen. Tämä historiallinen Raha puhukoon ihmisten yli -päätös tehtiin torstaina 21.1.2010.

Eläköön demokratia‼

Ihmettelen

Voiko oikeushenkilöt eli tässä tapauksessa yritykset harrastaa ilmaisunvapautta? Luulisi, että ilmaisu tai kannanotto on Homo sapiensin ominaisuus. Yritys voi ottaa kannan  ja ilmaista itseään vain ihmisen/ihmisten kautta. Tämä oikeussubjektiajattelu hämärtää ihmisten vastuuta ja on vahingollista yleiselle moraalille. Tätä mieltä olen nyt. Ehkä huomenna olen jo aivan toista mieltä.

Mieletöntä – Eikö vaan?

**********************************************************

Oikeussubjekti = Olio, joka voi saada oikeuksia ja voi tulla velvoitetuksi. Näitä olioita ovat yksityiset ihmiset (luonnollinen henkilö) tai useamman ihmisen muodostamat yhteisöt, yritykset tai valtiot (oikeushenkilö).

Lähde:

 USA:n korkein oikeus vapautti vaalirahoitusta

Lisätietoa:

1. Yhdysvaltain korkein oikeus

2. Yhdysvaltain korkein oikeus vallankäyttäjänä.

Ei kommentteja: